08 jul 2019

Volksbank wint geldprijs bij Haagse Regie op Gegevens hackathon

Vorig weekend deed een team van de Volksbank en privacy-startup Schluss mee aan de Regie op Gegevens Hackathon in Den Haag. Daar won het team een geldprijs (te besteden aan ontwikkeluren) van € 50.000 voor het toekomstconcept: ‘Wat heb jij geregeld als het ineens ‘schluss’ is?’

Nieuwe ontwikkelingen

Door de komst van wetgeving als de AVG en PSD2 ontstaat de komende jaren een nieuw data-ecosysteem. Hierdoor wordt het makkelijker om persoonlijke gegevens in een beveiligde omgeving te delen. Nu heb je al een app op je telefoon waarmee je makkelijk je bankzaken en betalingen regelt. Straks heb je een app op je telefoon waarmee je net zo makkelijk je persoonlijke data – bij de overheid, banken en andere organisaties – kunt verzamelen en veilig kunt delen met diensten waarvan jij graag gebruik maakt. Bijvoorbeeld voor een online aankoop maar ook voor het delen van je gegevens bij een hypotheekaanvraag.

Delen gegevens: bij nood

Tijdens de hackathon hebben we het idee uitgewerkt om het delen van gegevens eenvoudiger te maken bij noodgevallen. Via dezelfde app waarmee je je persoonlijke data beheert, machtig je iemand om toegang te krijgen tot jouw gegevens als je dat zelf (tijdelijk) niet meer kunt. Het concept sluit goed aan bij een andere pilot van de Volksbank: de website en gegevenskluis Meegeven.nl. Een site die het verzamelen en delen van gegevens voor nabestaanden makkelijker en eenvoudiger maakt.

De app zou ook handig zijn voor ouders die eenvoudig bij de gegevens van hun kind kunnen, of voor minder digivaardige ouderen die juist hun kind willen machtigen en voor partners die elkaar willen machtigen. Voor deze en andere machtigingen geldt het centrale motto van de Datavisie van de Volksbank: het zijn jouw gegevens, jij bepaalt.

volksbank en schluss winnen haagse hackaton
Van links naar rechts: Peter Eikelboom (de Volksbank) Bob Hageman, Ferry de Gier, Koen Evers, Maurice Verheesen en Marie José Hoefmans.

Pilot met testversie

De tweede prijs is een bedrag van € 50.000, waarmee de Volksbank en Schluss samen een pilot gaan doen met de overheid. We gaan een proefopstelling maken waarmee we zowel de techniek als de gebruiksvriendelijkheid gaan testen. Naar verwachting kun je de app eind 2019 downloaden en testen.

Meer weten?

Heb jij een goed concept voor het veilig delen van gegevens? Of wil je meer informatie over dit onderwerp? Laat dan van je horen!