10 okt 2018

Start-up Synergie: samen ontdekken en innoveren

Start-up Synergie is een accelerator programma van de Volksbank om innovatie te versnellen. Om impact te kunnen maken werken wij steeds vaker samen met partijen van buiten de bank. Eenvoudigweg omdat we niet alle kennis en kunde in huis hebben. Daarnaast leidt een nieuwe samenwerking ook veel vaker tot creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Start-up Synergie is één van de manieren waarop we deze behoefte aan samenwerking en innovatie vormgeven.

We werken voortdurend aan nieuwe oplossingen om duurzamer te leven en mensen financieel weerbaarder te maken. Tegelijkertijd hebben start-ups en meer gevestigde bedrijven vaak al oplossingen die in de basis goed bruikbaar zijn. Door met hen samen te werken en samen te leren, kunnen we sneller impact maken.

Iedere editie van Start-up Synergie (sinds 2015) vragen wij aan onze collega’s om met ideeën, problemen en kansen omtrent een specifiek thema zich aan te melden. Afgelopen jaren waren de thema’s “financiële weerbaarheid”, “PSD2” en “A.I. met de menselijke maat”. Op basis van de ingezonden ideeën kijken wij of er externe partijen (zoals start-ups) zijn die een mogelijke oplossing hebben voor deze zogenaamde use cases. Na een zorgvuldige kennismaking en selectie gaan wij met een aantal start-ups en collega’s aan de hand van experimenten onderzoeken of de samenwerking succesvol kan zijn. Dit onderzoek loopt 6 weken, een periode die afgerond wordt met een demo-day voor het gehele bedrijf. Iedere use case krijgt alle kansen en de begeleiding die nodig is om te experimenteren en het innovatieve plan te toetsen.

Start-up Synergie proces

Geloven we samen in de positieve impact van jouw business-case op de thema’s duurzaamheid en financiële weerbaarheid, dan zetten we de samenwerking voort. Uit voorgaande edities is een groot aantal praktische oplossingen en duurzame relaties ontstaan.

Alles draait om de samenwerking opzoeken en onderzoeken of er synergie is tussen beide partijen. Het Start-up Synergie programma is juist om deze reden ontwikkeld en werpt tot op heden zijn vruchten af. We zijn altijd op zoek naar innovatieve partijen en denken graag mee met nieuwe initiatieven. Heb jij een goede oplossing of nieuw concept? We gaan graag het gesprek aan, dus neem zeker contact met ons op.

Bekijk onderstaande video’s om een impressie te krijgen van editie 2017 en meer te weten te komen over Start-up Synergie.


Startup Synergie Demo Day bij de Volksbank


Start-up Synergie