01 mei 2020

Innovatieve tips in tijden van corona

Voor veel mensen is deze tijd van corona quarantaine niet alleen een kwestie van onzekerheid rondom gezondheid, maar ook van onzekerheid rondom je financiën.

Er zijn verschillende groepen mensen die hier last van hebben. Kleine ondernemers die hun omzet weg zien vallen. Omdat hun winkel of zaak verplicht gesloten is. Of omdat er simpelweg nauwelijks nog klanten over de vloer komen. En ZZP’ers of andere kleine ondernemers waarvan de opdrachten allemaal opgedroogd zijn.

Verder gaat het om mensen in loondienst bij getroffen bedrijven en sectoren. En mensen die nu thuis zitten omdat er geen werk meer voor ze is. Bijvoorbeeld in toerisme of evenementenbranche. Velen zullen nu nog inkomen hebben of (deels) gecompenseerd krijgen door de overheid. Maar voor hoe lang?

Hoor jij bij die groep mensen? De gemene deler is dat je weliswaar onzekerheid hebt over je (financiële) toekomst, je hebt waarschijnlijk wel tijd over. Tijd om jezelf te helpen. Ook als persoon kun je innovatief bezig zijn. Gewoon voor jezelf. In veel opzichten zijn tijd en geld immers communicerende vaten.

Een paar opties om jezelf te helpen:

Financiën checken

Gebruik je tijd om eindelijk eens je financiën op orde te brengen. Welke abonnementen heb je? Heb je die echt allemaal nodig? Of kun je daar besparen? Waar gaf of geef je (onnodig) teveel geld aan uit? Kan dat anders? Zijn er nog toeslagen waar je eigenlijk recht op hebt, maar die tijdens je drukke normale leven te tijdrovend waren om aan te vragen? Kunnen je vaste lasten goedkoper? Bezoek vergelijkingssites voor je verzekeringen, energie en andere doorlopende kosten. Nu heb je de tijd om dit te doen. En je hebt er blijvend profijt van.

Geld opzij zetten

Voor sommige mensen is dit een tijd om relatief makkelijk geld te besparen. Je komt minder in winkels waar je impulsaankopen doet voor allemaal dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je koopt geen dure koffie of lunches in de bedrijfskantine meer. Je kunt niet meer uit eten of naar (dure) events toe. Daarmee kun je in deze tijd best wat geld besparen. Geef het niet meteen weer uit aan het uitbreiden van je internet of Netflix-abonnement of door meer dan normaal thuis uit eten te gaan. Zet het geld opzij zodat je een buffertje opbouwt. En leer jezelf aan om straks niet meteen weer te vervallen in je oude uitgavenpatroon. Houd vol.

Bijverdienen

Kijk of je wat kan bijverdienen. Kijk eens kritisch naar alle spullen op zolder, in de schuur of onder het bed. Of wat er in je kledingkast hangt. Wat heb je al een paar jaar eigenlijk niet gebruikt? Wat kan weg maar heeft nog wel (wat) waarde? Zet het op marktplaats, NextDoor en dat soort sites. Niet geschoten is altijd mis zeg maar. Het kost alleen tijd om dingen er op te zetten. En die heb je toch. Ook al krijg je er maar een paar euro voor, het is beter dan niks en ruimt meteen op.

Zelf klussen & maken

Word creatief. Ben je een beetje handig? Kijk waar je dingen zelf kunt repareren in plaats van weggooien en iets nieuws kopen. Kijk waar je zelf iets kunt maken in plaats van iets te kopen. Google naar Life Hacks. Ook social media zit vol met ideeën voor slimme, creatieve en vooral goedkope oplossingen om van alles en nog wat zelf in elkaar te knutselen. Zo kan je geld besparen.

Stoppen & afkicken

Pak dit moment om van een verslaving af te komen. Voor veel rokers en drinkers is er een sterk sociaal component. Je doet het met elkaar. Je hebt voorlopig geen last van mensen die je aansporen om even mee te gaan naar een borrel of een sigaret te roken. Je bent nu uit de gewone sleur van het leven. Gebruik die trendbreuk om ongezond gedrag te doorbreken. Scheelt ook nog eens bakken met geld. Vooral stoppen met roken is een inkopper wat dat betreft.

Gratis leren

Maak gebruik van je tijd en het ruime aanbod aan online cursussen om je waardevoller te maken. Voor je huidige werk of omscholen voor je volgende. Veel universiteiten en instituten hebben hun hele online aanbod nu gratis opengesteld. Volg cursussen marketing en stel plannen op om je bedrijf na de crisis nog beter te positioneren en een snelle boost te geven met een uitgewerkt communicatieplan.

Investeren in netwerk

Werk je contacten bij. Als je een bedrijf hebt, is nu het moment om al je ‘oude’ klanten nog eens na te lopen. Stuur ze een kaartje. Fysiek of digitaal. Laat weten dat je er nog bent en straks weer zal zijn. Wees niet opdringerig, maar laat wat van je horen.

Als je werknemer bent, poets dan je LinkedIn profiel weer eens op. Kijk op vacaturesites als Indeed naar waar er kansen liggen en pas je bijscholing daar op aan. Zorg ervoor dat je weet wat je kan en waar je kansen liggen mocht het straks nodig zijn.

Ik snap helemaal dat niet elke optie iedereen past of even relevant is. Maar de hoofdboodschap:Veel mensen hebben nu, noodgedwongen, een soort sabbatical. Maak er het beste van! Zoals het Chinese idioom voor crisis de karakters voor gevaar en kansen combineert, biedt ook dit gevaar mogelijkheden. Ga op zoek naar die kansen!

Robert Enters neemt je in zijn columns mee in de wereld van financiële innovatie, trends en ontwikkelingen.