02 okt 2019

Hoe houden we algoritmes veilig, eerlijk en verantwoord?

Je telefoon praat met jou over het weer. De auto geeft (meestal) aan hoe je moet rijden. En je bank vertelt je of je te veel toeslag krijgt. Data en algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met onze digitale maatschappij. Hoe houden we ze veilig, eerlijk en verantwoord?

Ongemerkt gluren & sturen

De inzet van algoritmes gaat namelijk niet altijd vlekkeloos. Algoritmes kunnen, net als mensen, discrimineren of andere negatieve bijwerkingen hebben. Dit kan komen door de onderliggende data, door het ontwerp of gewoon door toeval. Neem het verhaal van Cambridge Analytica en grote maatschappelijke gevolgen daarvan. Of de Amerikaanse supermarkt die eerder wist dat een tiener zwanger was dan haar eigen ouders.

Hoe zetten wij algoritmes in?

Wat heeft dit alles te maken met de Volksbank? Wij bankieren met de menselijke maat. Dit betekent dat we, vanuit onze sociale oorsprong, de verantwoordelijkheid nemen om het vak van bankieren vorm te geven vanuit wat mensen echt nodig hebben. Dat onze financiële dienstverlening gaat over nut in plaats van rendement. Over waarde in plaats van geld.

Onze datavisie

Vanuit die missie stellen wij duidelijke kaders hoe wij willen omgaan met data en privacy in deze snel veranderende financiële wereld. Dat noemen wij onze Datavisie. Ons uitgangspunt is dat de inzet van data en privacy veilig, eerlijk en verantwoord moet gebeuren. We zijn er namelijk van overtuigd dat er meer behoefte is aan een bank met een betrouwbare veilige haven voor consumenten die graag zorgvuldig met hun data omgaan. Eentje die data niet ziet als een nieuw verdienmodel, maar gebruikt in functie van haar maatschappelijke doelstellingen en verantwoordelijkheid. Zoals het realiseren van financiële onbezorgdheid bij onze klanten.

Voorbeelden van eerlijke algoritmes

Binnen de Volksbank streven we ernaar om onze innovaties zo eerlijk mogelijk te ontwikkelen en voor klanten te laten werken. Zo ontwikkelen we in Sl!m, onze testapp voor klanten, nieuwe features om inzicht te geven in het maandelijkse budget, om vaste lasten te managen of om seintjes te geven bij aankomende roodstand.

Samenwerken

Veel maatschappelijke uitdagingen vragen om een samenwerking tussen verschillende partijen. Om kennis en inzichten te delen over de samenleving binnen het bedrijfsleven en de (semi)-overheid. En zo oplossingen naar een hoger plan te tillen. Daarom ontwikkelen wij maatschappelijke innovaties met startups, NGO’s, gemeenten en grote bedrijven. Zoals innovaties in de Sl!m app met nieuwe tools voor klanten. Of via Startup Synergy, een accelerator programma van de Volksbank om innovatie te versnellen.

Meer informatie

Wil je meer weten over eerlijke en verantwoorde algoritmes? Neem dan contact met ons op.