18 jun 2021

DEI: Interview met Peter Eikelboom over Self Sovereign Identity (SSI)

De Volksbank vindt data en privacy belangrijk. In onze datavisie staat: het zijn jouw gegevens, jij bepaalt! Maar hoe krijg ik als consument meer regie en controle over mijn digitale identiteit en persoonlijke data?

Data-deeleconomie

We zien de contouren ontstaan van een nieuwe data-deeleconomie, waarin consumenten hun eigen ID & data met een app kunnen verzamelen en delen met diensten waarvan ze graag gebruikmaken. De data-deeleconomie is een digitaal ecosysteem in wording, waarin diverse partijen samenwerken. Het Digital Ecosystem Institute (DEI, gelieerd aan Nyenrode) heeft veel kennis over digitale ecosystemen. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan, zodat we digitaal ecosysteem kennis kunnen vertalen naar de praktijk. En zo samen een bijdrage kunnen leveren in het vliegend krijgen van de data-deeleconomie.

FinTech projectgroep

Binnen het DEI is een projectgroep gestart die vanuit de digitale ecosystemen gedachte werkt aan het laten groeien van kennis en ervaring met Self Sovereign Identity (SSI). SSI kan werken in de vorm van een app die als een soort kluis fungeert. In die kluis zit de data van een individu. De analogie met een kluis is voor Peter relevant: “De Volksbank beheert waardevolle items van particulieren: dit zijn behalve geld ook gevoelige data omtrent betalingsverkeer. Data worden steeds waardevoller, dus zou je die in een digitale ‘datakluis’ bij de bank kunnen stoppen. De bank beheert deze financiële data zorgvuldig en levert ze pas als jij dat verzoek goedkeurt.”

Lees het hele interview met Peter Eikelboom, innovatiemanager bij de Volksbank, op de website van DEI.

Interview Peter Eikelboom