08 apr 2020

Corona als katalysator

Als iemand die vooral bezig is met de toekomst, probeer ik altijd door de gebeurtenissen van vandaag heen te kijken. Ik bekijk de ontwikkelingen van vandaag vooral met de gedachte ‘wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst’. Los van al het leed in het nu, door de ziekte zelf of door de social distancing-maatregelen, is het duidelijk dat het coronavirus in meer opzichten een echte ‘game changer’ zal zijn.

Ik zal een aantal gebieden onderzoeken om te kijken wat we daar mogen verwachten. In dit blog komen de sociaal-demografische ontwikkelingen aan bod.

Gezinnen
Sommige dingen zijn makkelijk te voorspellen. Een golf van kinderen, geboren uit stellen die anders te weinig tijd voor elkaar hebben… En een golf van echtscheidingen van stellen voor wie de verplichte 24/7 omgang met hun partner iets teveel tijd met elkaar was… We zien in China nu al een toename van echtscheidingen. De geboortegolf laat nog een maand of 8 op zich wachten.We kunnen ook verwachten dat de nodige families door langdurig op elkaars lip te zitten hechter zullen worden. Als ze de druk weerstaan en bij elkaar blijven, is de kans groot dat ze er sterker uitkomen. Je zal iets meer van elkaars grillen hebben moeten accepteren, meer kunnen zien wat de ander doet. Meer ‘quality time’ met elkaar door kunnen brengen. De kinderen meer kunnen helpen met hun huiswerk. Ga zo maar door. Niet iedereen zal dat kunnen doen. Maar zij die dat wel doen, kunnen daar blijvend profijt van hebben.

Singles
Ook merken de nodige ‘happy singles’ dat alleen zijn in dit soort situaties echt heel erg eenzaam kan zijn. We kennen al een tijdje een trend waarin mensen steeds langer single blijven en een toenemend percentage ook de rest van hun leven single blijven. De vraag is of deze trend door blijft zetten of dat er een (tijdelijke) teruggang is in deze trend. Dat mensen toch meer verbondenheid zoeken.

Levensstijl & sporten
Het gegeven dat van de mensen op de IC vooral de personen met overgewicht bezwijken kan ook langere termijn gevolgen hebben. Wellicht dat meer mensen zich nu realiseren dat een ongezonde levensstijl op meerdere manieren fatale gevolgen heeft.

Iets wat misschien wat minder voor de hand ligt, is het gevaar van een toename van sportblessures als mensen weer mogen sporten. Lange tijd van minder of een andere vorm van beweging kan ervoor zorgen dat men straks extra gevoelig is voor blessures en ongelukken. Het zou verstandig zijn om bij het opstarten van de verschillende sporten eerst maar een maand of twee alleen maar te trainen en de competities nog even te laten wachten. Gelukkig zijn de IC’s inmiddels opgeschaald qua capaciteit. Weer gewone twijgbreukjes behandelen zal een verademing zijn.

Emancipatie?
Andere dingen zijn wat minder duidelijk te voorspellen. Een interessant gegeven is dat van het zorgpersoneel, onze zorghelden, zo’n 75% vrouw is. Het zijn dus vooral onze zorgheldinnen. Gaat dit van invloed zijn op de emancipatie? Gaan glazen plafonds en ongelijke beloning nu dan echt geslecht worden?

Gedragsverandering
Weer een andere mogelijke ontwikkeling is dat sociaal gedrag vaak blijvend verandert. We groeten nu niet meer door handen te schudden. Handen schudden was een overblijfsel uit de middeleeuwen. Met de ‘zwaardhanden’ in elkaar, kon je immers geen wapen grijpen. Het was in feite een soort geruststelling. Op dit moment is elkaar aanraken helemaal geen geruststelling. We zwaaien een beetje ongemakkelijk van een afstandje. Sommigen prefereren het Boeddhistische ‘Namaste’ met de palmen tegen elkaar. Wellicht dat zulke nieuwe gewoonten de overhand gaan krijgen en vervolgens bij ons blijven.

Het lastige met dit soort ontwikkelingen is dat het ook juist de andere kant kan doorslaan. Het is ook goed denkbaar dat we zo blij zijn dat we weer fysiek contact mogen hebben als alles over is, dat we elkaar juist gaan omhelzen. Zelfs als we ‘gewoon’ teruggaan naar handen schudden, dan zal de betekenis hiervan veranderen. We zeggen dan: ‘Ik vertrouw je. Ik stel me kwetsbaar op en ik ga er van uit dat je niet ziek bent.’

Hoe dan ook, als de wereld weer tot rust komt en de verschillende maatregelen om het coronavirus te bestrijden opgeheven worden, zal de wereld niet meer naar haar oude staat terugkeren. De nodige dingen zullen blijvend veranderd zijn. Een paar daarvan kunnen we voorspellen. Voor de rest zullen we ons moeten laten verassen.

Voor nu, stay safe!

Robert Enters neemt je in zijn columns mee in de wereld van financiële innovatie, trends en ontwikkelingen.