10 okt 2018

Technische koppelingen (API’s)

Samenwerken kan op verschillende manieren. Eén van deze manieren is een technische samenwerking, waarbij we steunen op expertise van anderen of waarbij anderen gebruik kunnen maken van de onze.

De populairste manier van samenwerken via techniek is via zogenaamde Application Programming Interface of kort: API. Dit zijn standaardkoppelingen met programma’s die buiten onze muren draaien. Voorbeelden van zulke API’s zijn de koppelingen die we ontwikkelen vanuit de Herziene Betaalrichtlijn of Payment Service Directive 2 (PSD2). Met deze koppelingen kan je via andere partijen dan onze eigen merken inzicht krijgen in je betaalgegevens of deze betalingen voor je laten uitvoeren.

PSD2 API’s

De PSD2 wetgeving schrijft voor dat consumenten en (kleine) bedrijven hun betaalrekening moeten kunnen beheren waar zij dat willen. Dat betekent dat consumenten niet gebonden zijn aan de mobiel bankieren apps of websites van hun bank om hun betalingen uit te voeren. Een klant kan ervoor kiezen om wel deze apps te gebruiken, maar als ze een interessanter alternatief vinden, dan moeten banken hun medewerking verlenen aan dit alternatief, uitgevoerd door een externe partij. In de regel maken banken dit mogelijk door technische koppelingen aan te bieden, die de veiligheid en betrouwbaarheid kunnen garanderen, zogenaamde API’s.

De belangrijkste wijzigingen die de PSD2 brengt, zijn de volgende:

  • Betaalinitiatie of Payment Initiation Service (PIS):
  • Rekeninginformatie of Account Information Service (AIS)

Betaalinitiatie API

Met een betaalinitiatie kan een andere partij dan je eigen bank namens jou een betaling bij de bank indienen. Doordat jij die betaling ondertekent met het kastje van jouw bank, de zogeheten Digipas bij de ASN, RegioBank en SNS, weet de bank zeker dat jij de opdracht hebt gegeven. Het heeft daarmee in de ervaring iets weg van een dienst die je waarschijnlijk al gebruikt: iDEAL.

Transactieinformatie API

Deze API werkt eigenlijk op dezelfde manier als betaalinitiatie, met een ander resultaat. Zo kan je bijvoorbeeld een app met een mooi huishoudboekje machtigen om jouw rekeninginformatie op te halen. Ook hier werkt de dienst niet zonder jouw digitale handtekening in de vorm van de code die door je kastje wordt gegenereerd.

Zakelijke partijen kunnen met behulp van deze twee diensten heel nieuwe services ontwikkelen. Zo hebben wij het mogelijk gemaakt voor onze klanten dat zij hun betaalrekeningen bij verschillende van onze merken in één overzicht kunnen krijgen. Op die manier kan een klant dus zowel zijn rekeningen van ASN Bank en RegioBank in de SNS Mobiel Bankieren app laden, zodat hij altijd een actueel saldo van al zijn betaalrekeningen heeft.

Meer informatie

Meer informatie voor consumenten vind je op de sites van onze merken:

ASN Bank

RegioBank

SNS

Heb je een goed idee op het gebied van financiële weerbaarheid of duurzaamheid waarmee je ons helpt onze klanten beter te bedienen en is voor dit idee een technische koppeling nodig? Laat dan van je horen. We onderzoeken graag de mogelijkheden tot samenwerking.