18 juli, 2019

5 innovatieve vakantietrends

In vakantietrends herkennen we vaak bredere innovatietrends die we ook in de samenleving en economie zien. Van sociale trends tot adoptie van nieuwe technologieën. Daarom geven we je voor deze zomer 5 vakantietrends voor je (al dan niet virtuele) vakantie.

Algemene trends

De mobiele telefoon vult steeds meer de rol van onze persoonlijke digitale assistent in. Met de ontwikkelingen van de AI’s achter Siri, Alexa en Google Home kunnen we meer menselijke interactie met onze beste digitale vriend verwachten. En op niet al te lange termijn het pro-actief aanbieden van adviezen en opties door deze steun en toeverlaat.

We zien ook dat de belofte van ‘slimme dingen’ langzaam ingelost wordt. Nog met horten en stoten, maar ‘digitaal’ wordt steeds meer verweven met analoge dingen. Digitaal is het nieuwe normaal…En uiteraard de te verwachten tegentrend. Dat we de digitale boel even de digitale boel willen laten. En ons steeds drukker en meer verbonden wordende leven even willen ontvluchten.
Wat je plannen ook zijn deze zomervakantie: deze 5 innovatieve vakantietrends wil je niet missen.

1) Taal is geen barrière meer

Voor sommige mensen is de ‘vreemde’ taal in het buitenland een belemmering om op vakantie te gaan. Zeker als het gaat om een land waar zelfs Engels maar mondjesmaat gesproken wordt.
Maar daar heb je natuurlijk een app voor… Vertaal apps bestaan al lang, maar de kwaliteit wordt steeds beter. Ze kunnen zowel geschreven als gesproken woorden en zinnen omzetten van de ene taal in de andere. Zoals iTranslate, SayHi en Papago.

vertaal app

Deze apps kunnen ook vertaalde teksten als een soort ‘augmented reality’ laag over de eigenlijke tekst heen presenteren en je kunt gesproken taal ‘instant’ vertalen naar meerdere verschillende andere talen. Je mobieltje is je woordenboekje en tolk ineen. Bij de app Triplingo krijg je er gelijk ook wat tips en achtergrond over de cultuur en de gebruiken bij.

vertaal apps

2) Slimme koffers

Het was natuurlijk wachten op de slimme koffer. Die bestond al een tijdje, maar oudere versies hadden de nodige problemen met batterijen, veiligheid en regeltjes bij luchtvaartmaatschappijen. Daar is hard aan gewerkt en we zien ze nu steeds vaker bij veel merken. Slimme koffers zitten vol met handige ingebouwde gadgets. Met een eigen weegschaal kun je nog snel even checken of je moet bijbetalen of niet. Vrij standaard is de GPS-tracker. Dan zie je of je koffer nog een beetje bij je in de buurt is of op een verkeerd continent beland is. Handig ook is om je koffer op afstand (via de app) op slot te doen. En onmisbaar voor de moderne reiziger is een ingebouwde powerbank om je elektronische apparaten tussentijds op te laden.

Er is veel keuze en de koffers zijn niet eens allemaal zo duur meer. Er bestaan versies voor ‘carry on’ en om in te checken (de batterij moet er dan uit kunnen in verband met de veiligheid). Ga je echt voor luxe dan zijn er koffers die zichzelf rijden of die je als vervoermiddel kunt gebruiken. Handig als je moe of slecht ter been bent.

3) Slimme kleding

Met ‘slimme’ dingen wordt vaak bedoeld dat er elektronica in zit en dat ze op het internet zijn aangesloten. Een andere vorm van slim komt door het gebruik van ‘smart materials’. Materialen die zo bewerkt zijn dat ze extra functies hebben. We zien het al een tijdje in outdoor kleding, maar slimme kleding is een groeiende categorie en kom je nu ook in modieuze kleding tegen:

Vuilafstotende kleding

Ideaal als je niet te veel verschillende broeken en shirts mee wil nemen.

Sneldrogende stoffen

Zeer handig als je snel een wasje wil draaien of in een gebied op vakantie waar het snel nat wordt.

UV-werende shirts

Niet alleen speciale zwemshirts, maar ook verwerkt in gewone blouses. Speciaal voor zonvakanties en mensen die snel verbranden.

Insectwerende shirts

Er worden zelfs shirts gemaakt met daarin stoffen verwerkt die insecten weren en/of zo dicht gewoven zijn dat insecten er niet doorheen kunnen steken of bijten.

Vuil- en geurafstotende kleding

De nieuwste trend in de slimme stoffen. Hoef je straks nog maar één ondershirt en één onderbroek mee te nemen op vakantie. Past alles makkelijk in die hele slimme koffer.

4) Digital detox

Voor de één een nachtmerrie, voor de ander een droom…Soms wil je gewoon even wat afstand nemen van de digitale wereld met bijbehorende schermen en gadgets. Opkomend fenomeen is de ‘digital detox’ vakantie. Steeds meer hotels en resorts bieden speciale ‘digital afkick’ vakanties die in het teken van ‘analoog leven’ staan. Devices zijn verboden, WiFi staat uit en als het even kan, heb je met je mobieltje ook helemaal geen bereik. Gewoon even niet. Geen ping, geen bliep en geen pixels die je ogen vermoeien. Misschien werkt Snake op je oude Nokia nog wel.

digital detox

Sommige van deze resorts staan midden in de natuur en bieden vooral wandelingen, yoga en mindfulness activiteiten aan. Doel is vooral weer even echt te ‘aarden’ in het hier en nu en weer in contact met de fysieke en spirituele wereld te treden. Onthaasten in optima forma.

Andere locaties bevinden zich weliswaar niet helemaal ‘in the middle of nowhere’, maar creëren een oase van digitale rust waar je na het verkennen van de stad even helemaal tot rust komt. Liefste met behulp van wat water-en stoompret voor volwassenen (zwembad, sauna, jacuzzi etc.) of een ouderwets bordspel. Of je kunt gewoon eens met je partner praten. Eens kijken of je zijn of haar stem nog herkent na al dat appen en mailen… En dan blijkt dat nog best leuk te zijn…

5) Staycations en MicroHolidays

De afnemende ‘attention span’ raakt ook de vakantie business. Lange reizen en ver weg zijn niet meer voor iedereen. Steeds meer mensen kiezen om uiteenlopende redenen om geen grote reizen (meer) te maken, maar byte-sized vakanties van een paar dagen dichter bij huis te doen. Of een tripje van één dag. Dat zijn staycations en microholidays. En dan eventueel wat vaker op pad gaan door het jaar heen.

Redenen zijn minder geld of het vliegtuig niet willen pakken vanuit milieuoverwegingen. En twintig uur met jengelende kinderen op de achterbank in de auto zitten naar de Zuid-Franse of Spaanse kust is ook niet meer echt van deze tijd.

Dan wordt het Brugge of Aken of zoiets. Een Waddeneiland of Zeeland. Gewoon voor een (lang)weekendje of midweek of zo. Of helemaal thuis blijven en alleen wat dagtripjes doen naar musea of pretparken, afhankelijk van je stemming en het weer.

Geen geld voor je vakantie? Dan is er in het Verenigd Koninkrijk een trend dat je voor je vakantie maar een lening afsluit bij een van die fintechs die zonder al te veel vragen geld beschikbaar stellen tegen een mooi (voor de fintech dan) rentetarief. We mogen hopen dat de trend niet het kanaal overwaait, want dat lijkt ons niet echt bevorderlijk voor de financiële weerbaarheid.
Een andere optie om toch die verre en exotische bestemmingen te ervaren? De eerste bedrijven zijn er die ‘immersive virtual reality’ ervaringen aanbieden. Dan kun je zonder ecologische footprint voor een zacht prijsje digital detoxen in een digitale omgeving… geen zonnebrand nodig 😉

Fijne vakantie!

Robert Enters volgt de wereld van financiële innovatie, trends en ontwikkelingen. Voor de zomervakantie maakt hij een uitstapje naar de vakantietrends.

contact person

Robert Enters

Strateeg & trendwatcher Contact Opnemen

Privacy