10 oktober, 2018

Genoeg geld en toch financieel bezorgd?

Je zorgen maken over je financiële situatie hangt samen met financiële planning, gevoel van controle, zelfvertrouwen en vermijdingsgedrag. Samen met gedragswetenschappers hebben wij de Barometer Financiële Onbezorgdheid ontwikkeld om dit te meten. Met de uitkomsten van deze barometer kunnen we bepaalde factoren beïnvloeden, wat een positief effect heeft op financieel gedrag.

Financieel weerbaar zijn en je financieel weerbaar voelen zijn twee verschillende zaken.  Zo kan iemand met een goede buffer financieel weerbaar zijn, maar toch financiële zorgen hebben of ervaren.  Bij de Volksbank gaan we op zoek naar oplossingen om mensen te helpen. Om hier inzicht in te krijgen, hebben we een test ontwikkeld, om zo te weten te komen wat de reden is dat iemand zich zorgen maakt en waarover.  Met deze ondersteuning op maat dragen we bij aan het verminderen van financiële zorgen.

Voordelen

  • Inzicht in de redenen van financiële zorgen.
  • Inzicht in de onderwerpen van financiële zorgen.
  • Gerichte oplossingen om de redenen en onderwerpen van financiële zorgen aan te pakken.

Hoe pakken we het aan?
De Barometer Financiële Onbezorgdheid bestaat uit 14 vragen en geeft iemand inzicht in hoeverre hij/zij financiële zorgen ervaart. De persoonlijke uitkomsten tonen we  naast de uitkomsten van het landelijk gemiddelde. We bieden vervolgens tips, online tools en (gratis) persoonlijke hulp van een adviseur om hiermee aan de slag te gaan.

Psychologische factoren
Waarom Nederlanders zich zorgen maken over hun financiële situatie hangt samen met vier psychologische factoren; de mate van financiële planning, het gevoel van controle over de financiën, het zelfvertrouwen bij financiële problemen en de neiging tot vermijdingsgedrag. Het positief beïnvloeden van deze factoren heeft een positief effect op financieel gedrag. De vragenlijst is een instrument om inzicht te krijgen in de factoren.

Samenwerking met gedragswetenschappers
De Barometer Financiële Onbezorgdheid is een wetenschappelijk gefundeerde meetmethode en brengt de mate waarin Nederlanders financiële zorgen hebben in kaart. De barometer geeft daarnaast inzicht in de mate en de reden van deze bezorgdheid en meet ook in hoeverre klanten zich ondersteund voelen door de bank als er sprake is van financiële zorgen. De Volksbank ontwikkelde de Barometer Financiële Onbezorgdheid samen met gedragswetenschappers van de Behavior Change Group en waarbij het Nibud betrokken was als adviseur.

Wil je meer weten over de Barometer Financiële Onbezorgdheid klik dan hier. Heb je een innovatief concept wat hier op aansluit dan horen we graag van je. Neem via onderstaand formulier contact met ons op.

Innovatiemanager

contact person

Bastiaan Walenkamp

Innovatiemanager New Concepts Contact Opnemen

Privacy